Ήρθε το παζάρι, ήρθε κι ο χαλβάς!  

Posted by: Maria in , ,


Όταν έρχεται το παζάρι της Αγ. Παρασκευής στην πόλη μας, αυτό που έχουμε ως εθιμοτυπικό στο σπίτι μου είναι να πηγαίνουμε για ψητό γουρουνόπουλο και σουβλάκια και να κλείνουμε με χαλβά Φαρσάλων. Εννοείτε ότι επιβάλεται η γνωστή περατζάδα για προμήθεια βρακιών. Γιατί παζάρι χωρίς ν'αγοράσεις βρακιά δεν νοείτε! Φέτος τολμήσαμε να μην καθίσουμε σε γνωστή ψησταριά μπροστά στο παζάρι αλλά να μπούμε στις ενδώτερες ψησταριές εκεί δίπλα στο λούνα παρκ! Φαρμακείο μιλάμε! Πληρώσαμε 50 ευρώ για 16 σουβλάκια, 3 μπύρες & 2 πατάτες! Θα μου πεις: μα πως θα τα βγάλει κι αυτός που νοίκιασε τον χώρο για την ψησταριά του εκεί στο λούνα παρκ; Μώρε τα βγάζει και με το παραπάνω γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει τραπέζι άδειο εκεί. Αλλά δεν υπάρχει και κάποιος να διαμαρτυρηθεί για το κλέψιμο φόρα-παρτίδα. Να βγεις και να πεις τι; Που αμέσως ο ιδιοκτήτης θα βρει την πρέπουσα δικαιολογία για να σε κάνει ρόμπα! Τέλος πάντων... Μισό κιλό χαλβά Φαρσάλων πάντα τον αγοράζουμε έτσι για το καλό. Φέτος η τιμή του κυμαίνεται στα 8-9 ευρώ το κιλό αναλόγως την παράγκα! Χρυσορυχείο σκέτο! Και κάθομαι και σκέφτομαι: πόσα αλήθεια βγάζουν απ'τον χαλβά που τον φτιάχνουν μέχρι να πεις κίμινο για να μην ξεμείνουν κι όταν τα υλικά που χρησιμοποιούν δεν έχουν κόστος (εκτός καρυδιού κι αμύγδαλου); Γιατί τελικά ο σωστός χαλβάς Φαρσάλων όπως έχω μάθει απ'τον Μαμαλάκη φτιάχνεται με αγνό βούτυρο κατσικίσιο! Ο δε παζαριώτικος αντί βουτύρου έχει καλαμποκέλαιο.
Αγοράστε λοιπόν 1 κιλό νισεστέ, 1 κιλό ζάχαρη, 1 κιλό αμύγδαλα, 1 μπουκαλάκι καλαμποκέλαιο και φτιάχτε τον χαλβά στο σπίτι και πείτε μου πόσα ταψιά χαλβά βγάλατε. Γιατί αν το αμύγδαλο έχει 8 ευρώ το κιλό, δεν θα χρειαστεί να ρίξετε όλο το κιλό για ένα ταψί χαλβά!

Υλικά για χαλβά Φαρσάλων

1 κούπα καλαμποκέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νισεστέ
4 κούπες νερό
1 χούφτα αμύγδαλα

Καβουρδίζεται τ'αμύγδαλα και τα αφήνεται στην άκρη. Ανακατεύετε το νερό με το νισεστέ κι αφήνεται στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ρίχνεται το καλαμποκέλαιο και την ζάχαρη κι αφήνεται να αρχίσει το καραμέλωμα ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά. Στην συνέχεια ρίχνετε τον χυλό του νισεστέ λίγο-λίγο και ανακατεύετε συνέχεια ώστε να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτετε και τα αμύδγαλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ο χαλβάς ήδη έχει πάρει το γνωστό μελί του χρώμα. Τον ρίχνεται σε ταψάκι κι αφήνεται να κρυώσει πριν σερβίρεται. Η κρούστα που βλέπουμε στους χαλβάδες που πουλάνε στα παζάρια συνήθως επιτυχάνεται στο ανακάτεμα στο χάλκινο καζάνι που φτιάχνεται ο σωστός χαλβάς, στον παζαριώτικο υποψιάζομαι ότι επιτυχάνεται με την δυνατή φλόγα καμινέτου! Ας μην μπούμε σε τέτοια κόλπα που ξέρουν μόνο οι γνώστες του χαλβά κι ας απολάυσουμε την δική μας... υπερπαραγωγή και που όχι μόνο 8-9 ευρώ σας κόστισε αλλά και που με το πόσο αυτό θα έχετε να φτιάχνετε πολλούς χαλβάδες ακόμη μέχρι το επόμενο παζάρι!

This entry was posted on Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2009 and is filed under , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom) .

0 μας κρυφάκουσαν!

Δημοσίευση σχολίου